Три месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок е наказанието, наложено на подсъдимата В.К. от с. Галиче за документно престъпление. Тя се е признала за виновна и е сключила споразумение с Районна прокуратура-Оряхово за това, че два пъти съзнателно ползвала официален документ-Удостоверения за наследници, с невярно съдържание.

На 22 ноември 2012 г., в сградата на Районния съд в Оряхово, при изповядване на сделка за покупко-продажба на поземлен имот (земеделска земя), подсъдимата представила документ, удостоверяващ, че е единствен наследник на А.Й., бивш жител на с. Софрониево.

Престъпното деяние било извършено в кабинета на съдия по вписванията, при посредствено извършителство чрез упълномощено от нея лице. Въпросното Удостоверение за наследници било издадено от длъжностно лице - кмет на с. Софрониево, като в действителност законните наследници са четирима други лица.

Намеренията на подсъдимата К. били да използва този документ като доказателство, че тя е единствен собственик на 14,228 декара земеделска земя в местността "Гладно поле" и на нива от 7,501 декара в местността "Селища", намиращите се в землището на с. Софрониево, и има право да ги продаде. В резултат на действията й, на 22 ноември 2012 г. бил съставен нотариален акт по описа на Служба по вписванията при РС - Оряхово.

По същия начин В.К. действала на 5 декември 2013 г., когато отново пред съдия по вписванията в Районния съд в Оряхово ползвала друго Удостоверение за наследници на А.Й. и продала земеделска земя в размер на 18,001 декара земя в местността "Прилозите". И в този случай бил съставен нотариален акт за покупко-продажба.

Наложеното на В.К. наказание е за съзнателно използване на документ с невярно съдържание, като от нея за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност. Определението на съда е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.