Осъдиха на 5 години условно бившия кмет на община Девня Атанас Кузев, съобщават от Девненския районен съд.

Той е признат за виновен за длъжностно присвояване в големи размери - 38 298 лева.

Съдът лишава Атанас Кузев и от право да заема държавна и обществена длъжност за срок от 5 години.

Атанас К. е бил предаден на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Девня за това, че в периода от 2009 до 2015 г. като действащ кмет на община Девня, е присвоил гориво в големи размери. По време на разследването обвиняемият кмет е бил с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева.

Бившият кмет на Девня свил служебно гориво за десетки хиляди

Бившият кмет на Девня свил служебно гориво за десетки хиляди

Почти 80 000 лв. е щетата, която е нанесъл на бюджета

Община Девня сключила договор с "Лукойл България", според клаузите на който била предоставена карта за зареждане с гориво на община Девня. С нея кметът зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил - джип "Волво".

Зарежданото дизелово гориво значително надвишавало разхода на автомобила според техническите му параметри. С картата за гориво били зареждани и значителни количества бензин, плащани били и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната.

Това е второто разглеждане на делото срещу вече бившия кмет Атанас К.

В края на 2017 г. Девненският районен съд го оправда по повдигнатото обвинение за длъжностно присвояване в големи размери. Последва протест на Районната прокуратура в Девня срещу оправдателната присъда.

Състав на Варненския окръжен съд върна делото за разглеждане от друг състав на първата съдебна инстанция, който се произнесе с осъдителната присъда.

Районната прокуратура в Девня ще протестира осъдителната присъда, тъй като смята, че наложеното условно наказание на Атанас К. е несправедливо и занижено.