Варненският окръжен съд призна вината на бившия кмет на Белослав Емил Дичев за  престъпление по служба и му присъди наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години, чието изпълнение  се отлага с 5 години изпитателен срок, съобщиха от пресслужбата на съда.

Първата съдебна инстанция го призна за виновен в това, че като длъжностно лице, което заема отговорен пост в изпълнителната власт, поискал и приел подкуп в големи размери, за да извърши действия по служба, свързани с изпълнение на процедури по ЗУТ.

Като кмет на община Белослав от 19 декември 2007 до 28 януари 2008 година поискал от Борислав Борисов, управител на "Брод 1" ООД 50 000 лева, за да извърши действия по служба, отнасящи се до процедура по ЗУТ, свързана с одобряване на ПУП за изграждане на складова база за експедиция, транспорт и съхранение на втечнен газ пропан-бутан в местност "Върбалака" на община Белослав.

Дичев внесъл в Общинския съвет докладна записка с проект за решение за одобряване на ПУП, в който се намира и обекта "Разпределителна база за експедиция, транспорт и съхранение на втечнен газ пропан-бутан". Именно след тези действия, на 17 декември миналата година той приел от управителя на Търговското дружество 5000 лева, които според съд не му се следват.

Освен условната присъда, Варненският окръжен съд лиши Емил Дичев и от правото в следващите 2 години да заема отговорна държавна длъжност и му наложи глоба в размер на 5000 лева. Разноските по делото, които Дичев дължи на държавата възлизат на 1033 лева.

Пресслужбата на съда припомня, че бившият кмет на Белослав е в ареста от 20 декември миналата година, непосредствено след като поискал и получил подкуп в размер на 5000 лева от управителя на ТД "Брад 1" ООД.

Наказателният процес срещу него започна на 28 април тази година и продължи през последните два дни. Повече от 30 бяха разпитаните свидетели, а 4-ма адвокати защитаваха интересите на бившия управник. След произнасянето на присъдата, Варненският окръжен съд измени мярката за неотклонение - от "задържане под стража" в "подписка" и освободи още в наказателната зала Емил Дичев.

Присъдата на ВОС подлежи на въззивна проверка в 15 дневен срок, а мярката за неотклонение може да бъде протестирана от държавното обвинение в 7-мо дневен срок пред Апелативния съд във Варна.