Софийски градски съд осъди бившата шефка на съда Владимира Янева на една година затвор условно с три години изпитателен срок. Янева е обвиняема по делото "Червей" за голям брой разрешения за прилагане на СРС-та.

Припомняме, ден по-рано прокуратурата поиска присъди по две години и половина, като остави на съда да реши условна или ефективна да е присъдата за бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева и за бившия директор на дирекция „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов.

Владимира Янева бе призната за виновна заради това, че разрешавайки използването на СРС за срок от 120 дни, е нарушила закона, тъй като срокът се явява незаконосъобразен.

Другият подсъдим, Тодор Костадинов, се размина само с административно наказание - глоба от 3 хил. лева. Той бе частично оправдан.

Съдия Иван Коев посочи, че оправдава Костадинов по обвинението, че като директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР е съставил шест документа, представляващи искане за ползване на СРС по отношение на централния полицейски регистър.

Припомняме, според държавното обвинение Костадинов е съставил документите с неверни обстоятелства с цел да ги представи пред ексшефката на градския съд Владимира Янева и да бъдат разрешени СРС-тата. Според съда доказателствата срещу Костадинов са били голословни. 

Съдът обаче призна за виновен Костадинов в компютърното престъпление и по тази причина му наложи административно наказание.

И двамата ще трябва да заплатят по 89 лева разноски. Решението на съда подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Софийския апелативен съд, като още след заседанието представителите на държавното обвинение заявиха, че ще протестират присъдата.

Прокурорът заяви пред медиите, че не е доволен от съдебния акт. "Мисля, че добре сме си свършили работата", изтъкна обвинителят.

Адвокатът на Костадинов подчерта пред медиите, че тепърва ще обмислят дали да обжалват или не административното наказание, което бе наложено на клиента му. Независимо, че обвиненията на Янева и на Костадинов са събрани в едно дело според юриста между тях няма връзка и не се касае за съучастие.

По думите му, бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, който бе свидетел по това дело, най-добре е коментирал скандала като е казал, че това е един балон.

Адвокатът призна, че е очаквал и друга присъда за клиента си - например условна, тъй като в съда може да се случи всичко. По думите му заявлението на прокуратурата, че ще обжалва съдебните актове е очаквано.

Двамата подсъдими не се явиха на финалната права на заседанието. Костадинов, който стриктно присъстваше на всяко едно съдебно заседание в рамките на процеса днес е преценил да не се явява, стана ясно по думите на адвоката му. Владимира Янева пък нито веднъж досега не е присъствала в съдебната зала.

Относно възможността на Янева да практикува като адвокат, юрист коментира пред Nеws.bg: "Деянието й е умишлено и има осъждане на лишаване от свобода. Престъплението й е от общ характер. Ако присъдата влезе в сила в този й вид, тя няма да може да практикува."