моматаВарненският окръжен съд осъди Недялко Димитров - Момата на доживотен затвор при специален режим, след като рецидивистът беше признат за виновен за съучастие в две убийства, съобщиха от съда.

Димитров помогнал на Стоян Петров да убие през август 2008г. Манол Хаджиев в с. Казашка река, Варненско. Същото наказание Димитров получи и за участието отново като помагач на Стоян Петров  при  убийството на Златко Калайджиев, станало по-късно през август същата година в землището на с.Приселци, община Аврен.

Освен за тези две убийства, Момата беше осъден на доживотен затвор без право на замяна за двойното убийство на Бейтула Мехмед и съпругата му през декември 2008г. Това е присъда номер 12 за Недялко Димитров.

Стоян Петров получи за двете убийства по 20 години затвор при първоначално строг режим, но той се укрива и съдът го осъди задочно.

И двамата могат да обжалват присъдите си.

До това наказателно дело се стигна след като през 2009 година Недялко Димитров направи самопризнание и посочи на следствените органи местата, в които са заровени телата на Манол Хаджиев и Златко Калайджиев. Първоначално Димитров твърдеше, че той е извършил убийствата, но по-късно отрече това, като измени показанията си, защото му беше отказан съкратен процес.

Стоян Петров и Манол Хаджиев се познавали от деца, а по-късно са изтърпявали и заедно присъди в затвора. Конфликтът между тях възникнал след отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, което двамата извършили в съучастие. Манол смятал, че Стоян му дължи още от предварително уговорената сума и непрекъснато настоявал за своя дял от мократа поръчка.

Така до лятото на 2008 година, когато Стоян решил да убие съучастника си и привлякъл за помагач Недялко Димитров. В хода на съдебното следствие се установи, че убийството е станало в дома на Стоян Петров в с. Казашка река. Той прострелял Хаджиев в лявото слепоочие.

Момата заровил тялото в землището между селата Бързица и Бозвелийско. Автомобилът на убития бил продаден от Димитров за резервни в части. Оръжието на убийството - пистолет "Валтер" Недялко Димитров продал на Бейтула Мехмед, когото пък убил 4 месеца по-късно в Димитровград.

Известно време след като заровил тялото на Манол Хаджиев, Момата получил нова поръчка от Стоян Петров и бързо се отзовал във Варна, за да копае дупки, в които трябвало да бъдат заровени телата на един или двама от неприятелите на Петров. Така се запознал със Златко Калайджиев, който бил близък на Стоян от много години.

През март 2008 година Златко Калайджиев и Стоян Петров се скарали. Според обвинението убиецът е знаел, че жертвата разполага с много пари и няма близки хора, затова решил да го премахне. Калайджиев бил примамен за участие в сделка с имоти на Петров в Аврен, а Димитров, щял да бъде посредник към чужд инвеститор, който тримата щели да измамят.

В края на август Златко Калайджиев пристигнал във Варна и на втората среща между него и Стоян Петров в землището на с. Приселци бил убит. Варненските магистрати не успяха да установят как е било извършено престъплението, защото главата на жертвата не е била открита. Автомобилът на убития Златко - BMW бил продаден от Момата чрез фалшиво пълномощно.

Стоян Петров стана подсъдим и по наказателното дело за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, което ще започне на 7 март в Бургаския окръжен съд. Ако дотогава органите на реда не го издирят и задържат - то и това наказателно производство спрямо него ще се гледа задочно.