278 нови полицейски автомобила получават всички областни центрове на страната. Това стана ясно след като в ГД "Национална полиция" бяха демонстрирани възможностите на новите полицейски патрулни коли. За да ги разгледа, пристигна и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Звената на "Пътна полиция" и "Охранителна полиция" във всички областни дирекции ще получат от тях. Технически оборудвани с видеокамери и микрофони са новите патрулки са с марка "КIA".

Старите "Астри" ще бъдат прегледани и тези от тях, които са в добро техническо състояние, ще бъдат преразпределени, съобразно нуждите на ведомството.

Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова обясни, че десет автомобила, които сега са на разположение на главната дирекция, ще се предоставят на областите, които са приоритетни по Плана за борба с битовата престъпност.

"Така че всяка една от шестте дирекции ще имат възможност да получат по два допълнителни автомобила - това са областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен и София област", уточни Бъчварова.

Министърът коментира и спряната поръчка за колите на "Гранична полиция". Там според вътрешния министър имало технически грешки. "Утре заместник-министър Гунев ще представи на брифинг обществените поръчки, които ще обявим с европейски средства", обяви Бъчварова.

Заради спекулациите по темата за обществените поръчки Бъчварова уточни, че са длъжни да направят това. "Готови сме с всички поръчки по отпуснатите средства. Това е изискване на комисията с оглед и на отчетността и на проследяване на възможността да усвоим тези средства.

Ние ще обявим поръчките, но решенията по тях ще се вземат от следващото правителство", каза още тя. "От края на миналата година има специално звено, което се занимава само с тези поръчки, работи активно, за да могат да осигурят всички процедури и да можем да използваме средствата и да ги усвоим до края на следващата година", каза още тя.