бензиностанцияСъстав на Апелативен съд Бургас не уважи искането на задържаните за серия от грабежи на бензиностанции мерките им за неотклонение да бъдат променени на по-леки, съобщи burgas24.bg. На Димитър Стойчев и Рашко Димитров беше наложена постоянна мярка за неотклонение задържане под стража с решение на Окръжния съд в града от 4 октомври.

Двамата заедно с Иван Гюров са задържани по обвинение за извършване на множество грабежи от бензиностанции и магазини, за което законът предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода и конфискация на имуществото. Грабежите са извършвани като са ползвани маски и пистолет, който е иззет.

Според обвинението, извършеното престъпление е с висока степен на обществена опасност. От събраните доказателства в началната фаза на разследването, може да се направи обоснован извод, че Стойчев и Димитров са извършители на инкриминираните деяния. Налице е опасност те да се укрият и извършат други престъпления.

Двамата жалбоподатели са с обременено съдебно минало, като Димитров е извършвал престъпленията в изпитателен срок на условна присъда, а Стойчев - непосредствено след излежаване на присъда.

Защитата поиска най леката мярка за неотклонение подписка за Стойчев и Димитров, като изтъкна мотиви за липса на достатъчно доказателства за обоснован извод за авторство на деянието. Според адвокатите самопризнанията на третия задържан Иван Гюров били дадени след упражнено насилие върху него.

Съдът потвърди мерките на на Димитър Стойчев и Рашко Димитров, с мотива че събраните до момента доказателства - свидетелски показания, следствен експеримент, огледи и други, обосновават предположението , че обвиняемите са извършители на деянията, за които са обвинени. Решението е окончателно.