С постоянен арест са двама обвиняеми за телефонни измами - Красимир И. и Илиян И. Други трима са под домашен арест, съобщиха от прокуратурата.

Решението е на Районен съд - Бургас.

Другите двама обвиняеми за телефонни измами - Бончо Н. и Васил Т. са под домашен арест с електронни гривни за наблюдение.

Петимата - Красимир И. и Илиян И., които са в ареста като извършители и заедно спомагачите Васил Т., Бончо Н. - у дома с електронни гривни и Тодор Д. са обвиняеми за телефонни измами.

С друго определение на Районен съд - Бургас бе взета мярка за неотклонение "Домашен арест" спрямо Тодор Д., петият обвиняем за телефонните измами.

Между 19 и 20 юли 2019 г., в град Средец, село Равнец и в град Бургас първите двама се представяли за служители на полицията. Те искали чрез измама да се обогатят.

На 19 юли 2019 г., Красимир И. и Илиян И. Заедно с Васил Т., като помагач в град Средец заблудили Я. В. да даде 600 лв., с уверението, че така помага на полицията за залавянето на престъпници.

На следващия ден - 20 юли 2019 г., в село Равнец, Бургаско, Красимир И. и Илиян заедно с Бончо Н. и Тодор Д., като помагачи, опитали да заблудят Ж. Д. Да им даде 2000 лева, за да бъде застрахована и да не я намерят измамници. Те убеждавали жената, че застрахователното дружество ще й възстанови парите. Не успели да довършат тази измама поради независещи от тях причини. За двата дни на своята дейност, те успели да нанесат щети за 2600 лева.

Красимир И., Илиян И., могат да бъдат осъдени на затвор от една до осем години.

Васил Т. и Бончо Н. може да получат от една до шест години за обвиняемите.

В мотивите на районния съд в Бургас се говори за "работно обвинение" - подобно понятие няма в законите, но е разпространено в юридическата практика при усложнени престъпни прояви.

Има реална опасност обвиняемите Красимир И. и Илиян И. да се укрият или да извършат друго престъпление, ако не бъдат задържани. Те разполагат с финансови средства и са мобилни, поради което могат да се укрият и да избегнат наказателна отговорност. Красимир И. е реабилитиран, но е бил осъждан 3 пъти за измами. Илиян И. е бил осъждан 4 пъти за измами. При всяко от тези осъждания е бил в затвора.

Другите двама обвиняеми - Бончо Н. и Васил Т. са с по-ниска роля в извършените деяния. Двамата не са осъждани. Васил Т. е на 70 години и е със сериозно влошено здравословно състояние и ако е в ареста има риск за живота му.

Определението на Районен съд - Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в 3-дневен срок.