Софийски градски съд остави в ареста Георги Манасиев, Боян Тошев и Владимир Марчев.

Съдът прецени, че ако бъде променена в по-лека наложената им мярка за неотклонение „задържане под стража", има опасност обвиняемите да се укрият или да извършат нови престъпления.

Решението може да се обжалва пред Софийски апелативен съд до 13 април, петък. Защитата бе категорична, че ще обжалва.

Съдебното заседание започна при закрити врати и със закъснение поради необходимостта съдебният състав и защитата да се запознаят с материалите по делото.

Поради използването на специални разузнавателни средства по делото журналисти, фоторепортери и оператори не бяха допуснани в съдебната зала.

Припомняме, двамата прокурори Георги Манасиев и Боян Тошев бяха обвинени за подкуп. Според обвинението Георги Манасиев дал подкуп на Тошев, за да му помогне да бъде назначен за районен прокурор на Варна.

Във връзка с този случай бе задържан и Владимир Иванов Марчев, бивш управител на ВиК Варна, който според обвинението е посредник между двамата.

Като голяма съдебна грешка определи адвокатът на Боян Тошев решението на съда.

По-голяма съдебна грешка, свързана с потвърждаване на мярка за неотклонение, без да бъде подкрепено с нито едно сериозно доказателство, не съм виждал, каза защитникът на Тошев Марин Марковски след края на съдебното заседание, продължило повече от четири часа.

Марковски подчерта, че задържането на тримата обвиняеми е напълно необосновано и посочи, че в случая с неговия клиент се наблюдава явлението „империята отвръща на удара".

Прокуратурата зверски е объркала нещата, заяви Марковски.
По думите му в обвинителния акт е посочено, че Марчев е предал пари на Тошев, а в обвинението на Тошев не пише, че той е получил пари.

Според Марковски в случая става дума за отмъщение на „трима - четирима" прокурори от Варна, които Боян Тошев след съответната проверка е предал за дисциплинарни уволнения за констатирани нарушения.

Адвокатът уточни, че по обвинението към Марчев и Манасиев законът предвижда лишаване от свобода до три години, за което следва административно наказание.

Адвокат Марковски каза още, че използваните специализирани разузнавателни средства (СРС) за събиране на доказателства, уличаващи тримата в посочените престъпления, нямат пряко отношение към делото.

В така рекламираните доказателства от СРС само се говори за 15 000 евро, но такава сума не е намерена в нито един от тримата, каза адвокатът и допълни, че при задържането в Боян Тошев са намерени само 45 лева, а у Марчев 7 500 евро, които били взети назаем във връзка с получаването на акт 16 за жилищен блок във Варна.

Цялото обвинение, коментира адвокат Марковски, е монтаж в ущърб на неговия клиент и останалите обвиняеми.

Дежурният прокурор по делото Калин Софиянски обаче определи като основателна наложената мярка.

Доказателствата по делото са откровено казано уличаващи и съдържат в себе си допълнителен обвинителен потенциал, особено по отношение на двама от обвиняемите - Манасиев и Марчев, поясни той.

Софиянски каза, че голяма част от доказателствата по делото са постъпили през тази нощ. Той припомни, че за придобиването им са използвани СРС.

Тези доказателства според прокурора ще дадат сериозен импулс в самото наказателно производство.

Той не пожела да коментира какви точно са тези доказателства, като изтъкна, че съдържат класифицирана информация.

Калин Софиянски благодари за професионалната работа на служителите на МВР през последните 48 часа, благодарение на които са задържани тримата обвиняеми.