Оставиха ареста на грък, издирван от швейцарските власти за изнудване и насилие.

Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Добрич от миналата седмица.

С него за срок от 40 дни на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА) бе задържан под стража гръцкият гражданин Константинос Илиадис.

42-годишният грък е разследван от швейцарските власти за изнудване, заплахи и насилие. Той е издирен от ИНТЕРПОЛ - Берн, Швейцария на основание ЕЗА, издадена от разследващ съдия в съда в Арлесхайм. Задържан е на 5 септември на ГКПП - Дуранкулак, при влизане от Румъния.

Швейцарските власти разследват Илиадис по жалба на грък, поданик на Швейцария затова, че в края на януари миналата година го заплашил с пистолет. След като застрашил живота на своя сънародник, Илиадис го принудил да подпише документ, с който го задължава да му предаде 32 778 швейцарски франка.

Въззивната апелативна инстанция потвърди основанията на Добричкия окръжен съд за първоначалното задържане. Европейският документ съдържа всички реквизити, посочени от закона.
Илиадис е обвиняем за тежко умишлено престъпление, за което законите у нас и в Швейцария предвиждат „лишаване от свобода" за повече от 5 години.

Гъркът няма статут на временно пребиваващ у нас, нито постоянен адрес или имущество, годно да обезпечи целите на мерките за неотклонение. Съдът прецени, че ако е на свобода той може да се укрие.

Определението на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.