Районният съд в Ловеч остави в ареста Хр.Й., обвинен за прострелване - причиняване на телесна повреда и за хулиганство, извършено с дързост и цинизъм, съобщиха от съда.

Престъплението е извършено около 1 часа на 1 януари 2021 г., когато на паркинг пред бл. 327 в квартал "Младост" в Ловеч жена е простреляна, докато е играела новогодишно хоро.

Според обвинението, задържаният е извършил престъплението и може да се укрие или да извърши престъпление. Предстои да бъде направена съдебно-медицинска експертиза за степента на увреждания на пострадалата жена и обвинението може да бъде изменено в по-тежко.

Предстои към мъжа да бъде повдигнато обвинение за незаконно притежание на боеприпаси и оръжие.

Защитата поиска по-лека мярка за неотклонение и не отрече, че вероятно подзащитният й е извършил деянието, но според нея става въпрос за инцидент и са налице редица смекчаващи вината обстоятелства. Сред тях - няма умисъл в действията на обвиняемия, изцяло е съдействал на органите на реда и дори и да не е бил потърсен от органите на полицията, той е щял да си признае за извършеното, тъй като имал угризения; дълбоко съжалявал за случилото се, още повече, че е бил близък с простреляната жена и семейството й.

В изявлението си пред съда обвиняемият също помоли да не бъде задържан, както и да не му бъде налагана мярка "домашен арест", за да има възможност да ходи на работа, защото ще са му необходими пари.

Съдът не прие твърдението на защитата, че изстрелите в нощта на 1.01.2021 г. са били произведени случайно, без намерение да причинят нараняване на някого. Произведени са два изстрела, насочени към земята, а не във въздуха и са произведени в първите часове на новата година, когато вероятността да има много събрани хора навън е голяма.

Обвиняемият е дал подробни обяснения пред разследващ орган и пред съдия, но първоначално е направил опит да забави, осуети и заблуди разследването, казвайки, че е изхвърлил оръжието в контейнер в централната част на квартал "Младост", но то не е било установено там. След това е казал, че още в първите дни след инцидента е разглобил оръжието и е скрил части от него в скали в близко село, където и са намерени. Приклада е изгорил. Намереното оръжие е незаконно притежавано, преправено от въздушно във флоберково.

Съдът прие, че има достатъчно данни по делото за системна злоупотреба с алкохол от страна на обвиняемия, който в такова състояние ставал агресивен и не можел да контролира действията си - както е бил по време на деянията, за които е привлечен като обвиняем. Предвид това съдът прецени, че има опасност той да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

С оглед изключителността и високата обществена опасност на деянията, съдът прецени, че на Хр. Й. трябва да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Определението може да бъде обжалвано пред Окръжен съд - Ловеч в 3-дневен срок.

Припомняме, инцидентът стана в новогодишната нощ, когато изстрел от малокалибрено оръжие покоси жената в един от кварталите на Ловеч. Една от версиите беше, че стрелецът е искал да улучи тонколоната, от която се е чувала музиката.

На 5 януари вътрешният министър Христо Терзийски призова стрелеца да се предаде.

Преди дни беше съобщено, че мъжът е арестуван. По-късно му бяха повдигнати две обвинения - за причинена телесна повреда и за хулиганство, извършено с дързост и цинизъм.