Оставката на главния секретар е придвижена до държавния глава Румен Радев, който е компетентен да я разгледа. Изчаквам неговото произнасяне по въпроса. Така вътрешният министър Иван Демерджиев коментира пред журналисти подадената оставка на главния секретар Петър Тодоров и заместника му Станимир Станев след поредния случай на загинал полицейски служител след гонка с мигранти.

Демерджиев добави, че на заместник-главния секретар на МВР може да приеме оставката, но ситуацията е такава, че изисква внимателно прецизно решение. Той е събрал всички необходими данни, има своята позиция, но очаква решението на президента.

На въпрос дали МВР ще подкрепи идеята на родители за по-тежки наказания за извършени престъпления на пешеходни пътеки, Демерджиев заяви, че вече е разработена цялостна концепция, която касае пътната безопасност, наред с мерките, които вее се взимат. Той уточни, че ще има промени в административно-наказателната дейност и промени в законодателството. Борбата ни е действията да дадат резултати, но резултатите няма да дойдат в рамките на месеци. Намалихме броя на загиналите на пътя с 54 човека спрямо сравнимия период за миналата година, но това не задоволява вътрешното ведомство.

Демерджиев все пак призна, че промените, които ще бъдат направени в Наказателния кодекс, са закъснели.