Опит за имотна измама пресякоха сливенските полицаи вчера. В сектор "Икономическа полиция" при ОДМВР - Сливен е получен сигнал от сливенски нотариус, че има съмнения относно редовността на документи по покупко-продажба на недвижим имот.

Става въпрос за апартамент, намиращ се в централната градска част на Сливен на стойност 33 хил. евро, съобщи Sliveninfo.com.

При извършената проверка е установено, че на същия ден в нотариалната кантора се е явил служител на агенция за недвижими имоти с офис в Сливен (легитимирал се като пълномощник на собствениците на продавания имот - двама братя на 63 и 60 години от София), който е бил придружен от 28-годишна столичанка. Жената се представила като купувач на жилището.

Двамата са връчили пълномощно от собствениците, като документа е бил заверен от нотариус с район на действие в София.
След получения от сливенския нотариус сигнал, служителите от сектор "Икономическа полиция" при ОДМВР - Сливен са извършили проверка на документацията, при която е установено, че пълномощното е неистинско.

Това е потвърдено и от извършената справка в базата данни на единната информационна система на Нотариалната камара "Единство", която действа от септември 2009 г.

Изяснено е също така, че в подправения документ печата и щемпела на нотариуса са имитирани чрез сканиране и полагане върху празна бланка, на която впоследствие е нанесен текста на пълномощното.

Собствениците на имота не са знаели за извършваната сделка и не са упълномощавали никого за осъществяването й. Фалшивото пълномощно е изпратено в офиса на агенцията за недвижими имоти от 30-годишен мъж от София - съпруг на представилата се за купувач столичанка.

В хода на разследването е установено, че през февруари 2008 г. двамата съпрузи са извършили покупко-продажба и на друг недвижим имот (апартамент, намиращ се в Сливен на стойност 41 хил. евро), който също е бил собственост на двамата братя.

Сделката е осъществена по идентичен начин - чрез използване на неистинско пълномощно. По случая е образувано досъдебно производство, а двамата измамници са задържани за 24 часа в РУМВР - Сливен.