Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов е освободен от длъжност със заповед на премиера Николай Денков. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Решението е във връзка с доклад на земеделския министър Кирил Вътев и подадено заявление от Банов за освобождаването му от длъжност.

Припомняме, че той и заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията проф. Венета Кръстева бяха обвинени, че незаконосъобразно са понижавали категорията на земеделски земи, за да могат върху тях да се строят фотоволтаици.

Пуснаха под гаранция професорите, въртели схеми със земеделски земи

Пуснаха под гаранция професорите, въртели схеми със земеделски земи

Съдът прие, че няма опасност обвиняемите да се укрият

На 26 октомври двамата бяха пуснати под гаранция. За Банов тя бе в размер на 30 000 лв., а за Пенкова - 40 000 лв.

Съдът отхвърли искането на прокуратурата за задържане под стража.

Съдът прие, че спрямо двамата има обосновано предположение за евентуална съпричастност към престъплението, за което са обвинени. Има и опасност от извършване на престъпление, извод за което може да се изведе от продължителността и повторяемостта на престъплението.

Високите постове, които заемат двамата също повишава риска от извършване на престъпление. Съдът прие, че няма опасност обвиняемите да се укрият.

Двама задържани след акция в 7 града за фалшифициране на документи за земи

Двама задържани след акция в 7 града за фалшифициране на документи за земи

Арестувани са председателят на Селскостопанската академия в София Мартин Банов и заместник-директорът на института по почвознание "Никола Пушкаров" Венета Кръстева