Скоростно разглеждане на делата за домашно насилие през 2020 г. и увеличение на разследванията по общоопасни престъпления отчитат от Окръжна прокуратура-Разград. От там уверяват, че приемат незабавни действия по дела за домашно насилие.

За 2020 г. в Районната прокуратура на Разград са наблюдавани 66 преписки за домашно насилие, нарушаване на заповед за защита от домашно насилие и/или отправяне на закани за убийство. Наблюдаващите прокурори са действали незабавно или на следващия ден. Проверките са приключили във възможно най-кратки срокове. През отчетния период е наблюдавано едно досъдебно производство, като в съд е внесен обвинителен акт.

Административният ръководител на тази прокуратура Тихомир Тодоров отчете ръст на наблюдаваните през 2020 г. в съдебния район преписки - общо 3296 (спрямо 2918 за 2019 г.). От тях 90,01% са новообразувани. Решените преписки през отчетния период са общо 3051, те са 92,57% от всички наблюдавани. За сравнение, в предходния период те са били общо 2751. Всички преписки са решени в срок до един месец.

През изминалата година в съставните прокуратури на Разградския съдебен район са наблюдавани общо 2035 досъдебни производства. Има лек ръст в сравнение с 2019 г., когато са били 1948. В това число влизат бързи производства и досъдебни производства, образувани по общия ред.

С най-голям дял през 2020 г. са новообразуваните досъдебни производства за общоопасни престъпления. За поредна година с най-голям дял в категорията са престъпленията, свързани с управление на автомобил след употреба на алкохол. Заради пандемията от COVID-19 на второ място са престъпленията за нарушаване на противоепидемичните мерки, въведени в страната - 82 броя. Значим е и делът на извършените престъпления по транспорта.

По отношение на престъпленията против собствеността с най-голям дял са кражбите - 146 броя. За престъпления против личността са образувани 142 досъдебни производства, за престъпления против стопанството - 85, а за престъпленията против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции са образувани 41 досъдебни производства. 37 са за действия против реда и общественото спокойствие.

11 са новообразуваните през 2020 г. разследвания за престъпленията против финансовата, данъчната и осигурителната система са 11. Едно от тях е за изпиране на пари, а десет са за престъпления по укриване на данъци.

В съдилищата в Разградски съдебен район през миналата година са внесени общо 581 прокурорски акта срещу 654 души. Общо внесените обвинителни актове са 374, внесените със сключване на споразумение дела са 125, а с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание са 82 дела.

През 2020 година решените от съда дела са 619. По внесените през този период обвинителни актове съдилищата са постановили 408 решения. С постановяване на осъдителна присъда по тях са приключени 113 дела. Приключили със сключване на споразумение са 270 дела. С решение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание са решени 12 дела. По реда на съкратеното съдебно следствие са приключени 38.

На онлайн отчета, представен от Тихомир Тодоров присъстваха Марио Стоянов - прокурор от ВКП, Огнян Дамянов - член на ПК на ВСС, административният ръководител на Апелативна прокуратура - Варна Владимир Чавдаров, неговите заместници - Иван Тодоров и Илия Николов, всички прокурори от структурата, ръководството на ОСлО - Разград и директорът на ОД МВР - старши комисар Константин Костов.