Най-малко шест нови продукта ще пусне до края на годината на пазара „Софарма", съобщи собственикът Огнян Донев.

Той каза, че очаква компанията да засили присъствието си и извън България и визира трите балтийски държави, Полша, Беларус, а също и да развие присъствие в Балканския регион.

Донев сподели още, че в бъдещите планове на компанията влизат и строителството на нов завод на 20 км северно от Белград и приключването на модернизацията на производствените мощности на „Софрама" в Украйна.

Компанията ще се стреми към по-силно присъствие в Турция и ще следи внимателно какво става в Гърция, където заради кризата фармацевтичният пазар няма нормално поведение.

За последните пет години освен най-големият производител на територията на България, ние станахме и най-големият търговец на територията на България, изтъкна Донев и добави: „ако ние не съществуваме, няма да има болници". Донев изрази надежда, че като премине политическото цунами - предстоящите избори, ще се осъществят дългоочакваните реформи в здравеопазването.

На годишната среща с инвеститорите „Софарма" отчете високи резултати - през 2010 година дружеството постига най-високите си резултати в съвременната си 10-годишна история.

Приходите от продажба достигат 209 милиона лева, като отбелязват ръст от 12 % на годишна база, а нетната печалба възлиза на 40,5 милиона лева и отбелязва ръст от 21 %. въпреки кризата, ръководството на компанията успява да избегне съкращения и към края на миналия месец за „Софарма" работят около 1 900 души.

Проектите на компанията включват редица инициативи със социална насоченост, включително в малки населени места и към най-засегнатите от кризата социални групи.