Върховният административен съд отложи делото на Иван Драшков за неопределена дата.

На днешното заседание по делото съдът реши да изиска предложени от защитника на Иван Драшков доказателства, а именно - етичен кодекс на ДАНС, ако има такъв, и оригинала от документа срещу Татяна Дончева, подписан от редица служители на ДАНС.

Припомняме, уволненият зам.шеф на агенцията обжалва пред ВАС уволнението си.

На следващото заседание по делото съдът ще изслуша и двама свидетели, единият от които трябва да докаже, че Иван Драшков не е сред инициаторите на „подписката", а другият - да обясни пред съда, че Драшков устно е уведомил председателят на ДАНС Петко Сертов за разпространявания в ДАНС документ.

Днешното заседание бе при закрити врата и огромен медиен интерес.

Не съм осъществявал политически чадър не само над ДПС, но и над нито една друга политическа сила.

Това каза бившият заместник-директор на ДАНС Иван Драшков след първото заседание по делото, което той води във ВАС по повод уволнението си.

„Не съм разрешавал никакви подслушвания на никакви журналисти", категоричен е още Драшков.

Под достойнството ми е да коментирам фантасмагориите на г-н Янев. Могат да го коментират тесни специалисти от други области.

Така Иван Драшков отговори на журналистически въпрос какво смята за данните срещу него, които Яне Янев предостави на главния прокурор преди два дни.

„Това не е подписка. Това е едно обръщение, с което ние искахме да защитим авторитета на ДАНС, защото ДАНС в продължение на месец беше атакуван напълно неправомерно", обясни още Драшков по повод така наречената подписка срещу Татяна Дончева.

Целта на документа, разпространяван сред служителите на ДАНС е била според Драшков да се защити агенцията от „опитите да бъдат вкарани някакви политически интриги в нея".

Обръщението е било изготвено съгласно всички нормативни изисквания и не е било публикувано в медиите, а е изпратено само до държавните ръководители.

Драшков обясни, че докато е бил зам.-директор на ДАНС никога не му е бил оказван натиск да работи по един или по друг случай.
Двамата с Алексей Петров никога не са имали обща оперативна работа, а Петров никога не е съветвал Драшков по въпроси, касаещи агенцията.

Относно уволнението си бившият зам.-директор на ДАНС обясни, че не знае на кого не е бил удобен и нарече обвиненията срещу него „напълно неправомерни".

„Водя това дело не толкова, за да се върна на работа, колкото за морално удовлетворение, тъй като малко преди освобождаването ми и след това бях доста оплют с участието на масмедиите и считам, че това е доста грозно", обясни Иван Драшков.