Неправителствени организации, пациенти, Министерство на здравеопазването и общественици се обединяват в подкрепа на донорството у нас.

Днес беше поставено началото на Седмица на донорството с инициативи в подкрепа на пациентите, нуждаещи се от трансплантация. Тя е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от инициативата www.bgdonor.com с доброволци от 20 неправителствени организации, под патронажа на Изпълнителна агенция по трансплантация, Министерство на здравеопазването, Българския червен кръст и под егидата на Столична община.
Седмицата се организира по повод Европейския ден на донорството, който тази година ще бъде отбелязан на 12 октомври.

Към момента 1024 души в страната ни имат нужда от животоспасяваща трансплантация на органи. Най-голям е броят на пациентите, нуждаещи се от бъбрек - 938. За сърце чакат 33 души, черен дроб - 47 души, за тънко черво - един човек, а за бял дроб - шест души. Още над хиляда пациенти са в листата на чакащите за трансплантация на костен мозък, а около 500 човека чакат за трансплантация на очна роговица.

За съжаление, страната ни продължава да е на едно от последните места по брой трансплантации, а основната причина за това са предразсъдъците по отношение на донорството.
Съществен проблем са и честите откази на семейството да дари органите на близкия им след края на живота му - 80% от донорските ситуации през изминалата година останаха нереализирани именно поради откази.

„Донорството в България би могло да се превърне в национална кауза във време, в което други каузи са дефицит", заяви на пресконференция в Министерство на здравеопазването зам.-министърът проф. д-р Чавдар Славов. Той съобщи, че средно у нас на два милиона души население се пада по един донор.
За сравнение в Хърватия (страната, която беляза рекордно увеличение в броя на трансплантациите благодарение на национална кампания - бел.ред.) на един милион души се падат 34 донори", посочи той.

„Същевременно годишно при катастрофи в България на място умират 600 души и поне още 600 в болниците. 10% от тях да са с черепно-мозъчни травми, това би означавало, че 12 от загиналите биха могли да станат донори", разясни Славов.

От думите на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева стана ясно, че е в края на годината страната ни ще стане асоцииран член на Организацията за обмен на органи Евротрансплант.
Подготвя се и създаването на обществен съвет в подкрепа на донорството, в който ще влязат представители на медиите, на пациентските организации, както и на ръководствата на болниците. Също така се предвижда в договорите за управление на болниците и най-вече тези, които са донорски бази, да бъде вписано изискването да се отчитат броят пациенти, постъпили с потенциал за донорство.

Директорът на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова призова медиите за ангажираност в инициативите в подкрепа на донорството, изтъквайки, че една от основните причини за малкото трансплантации у нас е липсата на достатъчно информираност сред населението.

„Тук не става въпрос за пари, а за ценности, за разбиране на живота и за мироглед. Парите са само средство за извинение на мързеливите, страхливите, помрачените и тези, които не искат да помислят. Нашата задача е от това състояние на помрачение, на неяснота, страх и суеверие, да преминем с общи сили към едно просветляване. Никой не е вън от тази игра, всеки трябва да участва в нея", категоричен бе писателят Калин Терзийски, който е посланик в кампанията.

„Всичко, което трябва да направим за донорството, зависи от думата култура. Култура за донорството. Моето тяло е само един автомобил за душата ми. Както се налага да се грижим за колите си, да им сменяме части, така можем с телата си да спасим нечий живот", коментира актьорът Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България, който също е лице на кампанията.

Седмицата на донорството ще продължи с редица инициативи, информация за които може да откриете на сайта bgdonor.com.