Добричкият окръжен съд отхвърли исковете на Живка и Миролюб Гаич срещу Окръжна следствена служба за обезщетения в размер на 16 260 533 лева за претърпени от тях имуществени и неимуществени вреди при задържането на съпруга под стража в периода 4 декември 1995 до 23 февруари 1996 г.

Магистратите са преценили, че претенциите им са неоснователни, каквато бе и позицията на прокуратурата, съобщават от пресцентъра на съда, цитирани от Радио Варна.

По делото е установено, че спрямо Гаич е била взета най-тежката мярка за неотклонение като обвиняем за две престъпления.

Той е бил уличен, че като длъжностно лице - президент на „Югоагент-Вложение" АД, е присвоил 50 млн.лв., собственост на различни граждани, поверени му да ги управлява.

Според второто обвинение, с цел да набави за себе си имотна облага, е въвел в заблуждение и причинил имотна вреда на различни лица, като измамата е в особено големи размери.

През февруари тази година Районният съд в Добрич го призна за виновен. Това служи за аргумент на Окръжното следствие в Добрич срещу иска на сръбския бизнесмен.

С решение на Oкръжният съд във Варна сръбският бизнесмен Миролюб Гаич е освободен предсрочно с условна присъда през юли тази година.