235 метра сигнален магистрален кабел е бил откраднат тази нощ между гарите Долни Дъбник и Ясен, съобщи БНР.

Кражбата не е нарушила движението на влаковете, но са нанесени щети за над 14 230 лв. Крадците са разкопавали различни места, през които е минавал кабелът.
От него са извадени и откраднати медните проводници с обща дължина около 235 метра.

Към 2.00 часа на местопрестъплението са пристигнали служители на РУ „Транспортна полиция" Мездра, но извършителите са успели да избягат.

От „Национална компания „Железопътна инфраструктура" изразяват за пореден път силното си безпокойство от продължаващите вандалски кражби на елементи от железопътната инфраструктура в районите на гарите и междугарията.

От там допълват, че се крадат действащи съоръжения от осигурителната и телекомуникациона техника, съоръженията за електрозахранване и енергетика (контактна мрежа), железопътни релси, стрелкови части, скрепителни елементи.

Тоест - всякакви метални части, които могат да бъдат продадени в пунктовете за изкупуване на скрап.

От железниците се обръщат с молба към гражданите да засилят своята бдителност и да съобщават своевременно за посегателства върху железопътната инфраструктура.

Кражбите от жп мрежата освен до икономически загуби, могат да доведат и до големи инциденти с непредвидими последствия, посочват от там.