Две картини са изчезнали от експозицията, посветена на 130-годишнината от Освобождението на България, която се проведе в НДК.

От МВР:
Хората, които могат да дадат информация за картините, описание на евентуалните извършители на кражбата или други подробности и обстоятелства, могат да позвънят на тел. 166, 9822052 или да посетят най-близкото полицейско управление при гарантирана анонимност. 

Eдната от творбите е собственост на Националната Художествена галерия.
Директорът на галерията Борис Данаилов заяви, че са предприети всички действия за установяване на извършителите на кражбата.

„Работата, която е на Националната галерия, принадлежи на четката на Николай Павлович.
Картината не е особено голяма - 39 на 51см, маслени бои върху платно.
Названието на картината е „Пробуждането на България". Това е част от една дълга историческа серия, която Николай Павлович е правил", каза още директорът на галерията.

Кражбата е установена около 17:20 на 9 март - неделя.

Другата картина е един ескиз към работата на Верешчагин „На Шипка всичко е спокойно" и е притежание на частно лице.

„Това са произведения, които имат стойност преди всичко в рамките на нашата страна, защото тяхната стойност е историческа. Това не са произведения, които биха били закупени в чужбина, да речем, за да украсяват частни колекции или музей", каза Данаилов.

Експозицията беше открита на 2 март от президента Георги Първанов и включваше шедьоври от галерии от цялата страна, както и от фондовете на Националния военноисторически музей.

"Камерите в Националния дворец на културата са заснели човека, който е откраднал двете картини от закритата вчера изложба "130 години Освобождение". Това каза шефът на НДК Христо Друмев, цитиран от Дарик.