Голямо количество животински отпадъци са изхвърлени незаконно край две врачански села - Мраморен и Баница. Биологичните остатъци са престояли няколко дни на открито, поне до 28 септември следобед, съобщи bTV.

Свидетели се притесняват, че има риск да се предизвика зараза. След като в социалните мрежи бе публикуван клип с "находката", животинските кости и пилешките продукти бяха загробени.

България остава без екарисажи, заплашва ни екокриза

България остава без екарисажи, заплашва ни екокриза

Екарисажите отговарят за извозването и обезвреждането на трупове на умрели животни

Свидетел на нерегламентираното гробище под открито небе разказва, че то е във вододайни зони.

"Това е в нивите на хората, колкото и да беше асфалтирано, цялата тая продукция беше протекла, от нея течеше зловонна течност, тя къде отива", попита Георги Александров.

Собственикът на площадката е недоволен от излишното притеснение. "Защо трябва сега да ме притеснявате излишно, не сме го ние изхвърлили, това място е наше, торова площадка и дойдохме, и намерихме изхвърлени боклуци. Всякакви отпадъци, кори от баници, не знам какво", заяви собственикът Васко Василев.

Неговата фирма се занимава с отглеждане на патици край близкото село Мраморен, но не преработва месото. Той се оправдава, че животинските отпадъци не са техни и площадката е посетена от представители на Агенцията по храните.

След като е издадено предписание с негов багер площадката е разчистена.

И след разчистване на площадката, се усеща силна миризма на разложено месо.

Собственикът предполага, че изхвърлената стока е от голям магазин. Въпреки това, той ще бъде глобен, защото е допуснал имотът му да се използва не по предназначение.