Открити са 12 картини, включително на Майстора, откраднати от частен имот в центъра на столицата. Издирва се още едно от платната, задържани са двама извършители на престъплението.

Част от откраднатите картини са намерени на два адреса в София - в кварталите "Лозенец" и "Хаджи Димитър"Общо 13 са откраднатите картини, съобщи директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. Той припомни полученият сигнал за откраднатите картини, като по първоначална информация откраднатите картини на Владимир-Димитров Майстора са били 10 броя, 5 на Димитър Киров, 1 на Вили Николов и една на неизвестен автор.

При извършения повторен разпит на пострадалия от кражбата, бройката на картините е била редуцирана на 5 на Майстора и 8 картини на Димитър Киров.

Той поясни, че по случая работят разследващи екипи на ГДНП, СДВР и Второ РУ. На този етап са установени и задържани двама извършители на престъплението, които от години се занимават с търговия с културно-исторически ценности.

Шефът на СДВР обясни, че тази сутрин в Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) е постъпила информация за местонахождението на картините, които са обект на престъплението. В "Хаджи Димитър" са намерени картините на "Сабята" и "Цигулката", но остава да се намери картината на "Пишещата машина".

До настоящия момент текат целенасочени оперативно-издирвателни мероприятия за задържането на още две лица, които имат съпричастност към извършеното престъпление. Извършителите, които се издирват са от ромски произход и от активния криминален контингент в кражбите.

Главен инспектор Ангел Папалазов, началник на сектор "Престъпления с културно-исторически ценности" при Главна дирекция "Нацинална полиция" коментира, че картините, които са намерени и иззети на столични адресите, е ясно на кои художници са.

Относно Божидар Нейков и другият човек, задържан в "Хаджи Димитър", Папалазов отбеляза, че те са активни търговци на културни ценности от много години. Те са посредници при продажбата на картините и не са знаели, че картините са крадени.

На въпрос осъществена ли е сделката и дали са платени някакви финансови средства, той подчерта, че между търговците са извършени плащания на картините. Общата сума е на стойност е за над 10 000 лв. и крадците са знаели точно какво крадат.

Предстояло е плащане на част от картините, тъй като е имало спор, относно това кой е авторът им, стана ясно от думите му.

Наблюдаващият прокурор Радослав Димитър допълни, че предстои назначаване на оценителна експертиза на картините. След изготвянето им картините ще бъдат върнати на собственика. На базата на събраните доказателства, ще се прецени какви обвинения да им бъдат повдигнати, стана ясно от думите му.

Двамата задържани все още са без повдигнати обвинения. За извършеното престъпление законът предвижда наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Припомняме, на извънредния днешен брифинг в Министерския съвет, вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че са намерени 10 от картините, а двама души са арестувани.

Той не може да направи свързващо звено между физическите извършители и хората, които са ги закупили, защото такива оперативни данни не са били постъпвали.

Вчера стана ясно, че са откраднати картини на Владимир Димитров - Майстора от столичен апартамент. По първоначална информация общият брой на откраднатите произведенията бе 16.

Изчезналите платна били собственост на един от наследниците на художника. Картините не са били застраховани.

Собственикът на ограбения дом Павел Антонов, който е син на племенничка на Владимир Димитров-Майстора, обясни, че вероятно кражбата е станала на 30 декември, но той е уведомил полицията вчера, тъй като бил извън България.

Намериха 10 от откраднатите картини на Майстора
Обновена

Намериха 10 от откраднатите картини на Майстора

Арестувани са двама, издирват се още 2 лица