Министърът на здравеопазването Евгений Желев ще открие днес в Пета градска болница нова база на Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ в София, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Базата на ЦСМП-София ще обслужва приоритетно северозападната част на столицата с население около 500 000 души. С откриването на тази база, както и на другите децентрализирани звена, се скъсява рязко времето за достигане на спешните екипи до мястото на повикването и съответно - по-бързата хоспитализация на нуждаещите се в най-близкото лечебно заведение. Съгласно разчетите спешните екипи трябва да достигат до мястото в рамките на 6 до 10 минути от подаване на сигнала - времето, което е и средноевропейски стандарт за реагиране. В зависимост от необходимостта в базата в Пета градска болница ще дежурят между 3 и 5 екипа.

Децентрализацията на спешната помощ в София включва и новата база в УМБАЛ "Св. Анна", която обслужва приоритетно източната част на столицата с население около 500 000 души, както и "Пирогов" и в осем ДКЦ-та на територията на столицата. Спешните екипи в УМБАЛ "Св. Анна" покриват медицинското обслужване и на пострадалите при пътни инциденти на автомагистралите "Тракия" и "Хемус" и на Подбалканския път в участъците, обслужвани от ЦСМП- София.

По-късно същия ден, в 11.00 ч. в ЦСМП-гр. София, министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще участва в официалната церемония по предаване на 22 коли за транспорт на хемодиализно болни на територията на гр. София. Общата стойност на закупените автомобили е 720 000 лв., които са отпуснати от Министерството на здравеопазването. С това се подменят досегашните силно амортизирани автомобили, които са в експлоатация повече от 10 години и с пробег над 500 000 км.

Д-р Желев ще връчи ключовете на автомобилите на директора на ЦСМП- д-р Георги Гелев и ще разгледа обновената база на спешната помощ. Ще бъде извършен и тържествен водосвет на новите автомобили.