Военно-апелативният съд в София отмени присъдите на Сливенския военен съд по делото за танковете „Майбах" и върна делото за ново разглеждане, съобщиха от съда, на които се позовава агенция Фокус.

Подсъдими за кражбата на танковете са майор Алексей Петров, Томас Гмайнер и Матеус Майер.

Припомняме, скандалът с първата кражба на танк в историята на Българската армия гръмна в средата на декември 2007 г. Тогава бе съобщено, че е изчезнал танк марка "Майбах", който е бил вкопан в земята край граничното село Факия.
След акция на Военна полиция и ВКР беше задържан тогавашният майор от армията Алексей Петров.

На 6 октомври 2010 г. Военният съд в Сливен осъди на по четири години лишаване от свобода германския гражданин Томас Гмайнер и българския военнослужещ Алексей Петров за кражбата на стар танк. На три години условно с петгодишен изпитателен срок бе осъден и германският гражданин Матеус Майeр. Съдът уважава иск на Министерството на отбраната за над три милиона лева, които тримата трябва да заплатят солидарно.

В мотивите си военно-апелативният съд посочва, че отменя присъдата поради съществени нарушения на процесуалните норми, допуснати в хода на досъдебното производство и проведеното съдебно разследване, довели до ограничаване правата на подсъдимите в наказателния процес.

Делото бъде върнато за доразследване на прокурора, където са били допуснати първите съществени нарушения на процесуалните правила.

На първо място обвинителният акт не отговаря на установения регламент и не е съобразен с основните положения е мнението на магистратите.

Така формулирано обвинението се явява непълно и неясно. Прокурорът е описал какво се е случило преди и след деянието, но как конкретно е било осъществено същото от страна на подсъдимите м-р Алексей Петров и Майер и какво е било конкретното им участие в извършване на инкриминираната кражба на две от вещите, не е отразено, се посочва още в мотивите на съда.

По делото не са били събрани никакви данни дали инкриминираните вещи са представлявали музейни експонати, дали същите са имали качествата на движими паметници на културата със съответната историческа и колекционерска стойност.

Не е бил изследван и въпросът дали Министерство на отбраната е притежавало такива вещи, имащи съответния сертификат за паметници на културата и дали именно отнетите от подсъдимите вещи са имали такова качество, какъвто извод съвсем декларативно е бил направен в заключителните констатации на експертите, без да има за това достатъчна обосновка, посочват още от съда.

При новото разглеждане на делото магистратите препоръчват да бъде назначена повторна оценителна експертиза, в състава на която да бъдат включени експерти както от Националния исторически музей или Националния военно-исторически музей, така и вещи лица, притежаващи лиценз за оценка на бойна техника, машини и съоръжения, както и специалисти по танкова и артилерийска материална част.