Комисията по професионална етика на Столичната колегия на БЛС поиска от централната етична комисия на съсловната организация да отнеме лекарските права на д-р Андрей Кехайов - председателят на лекарския съюз.

Това съобщава Zdrave.net председателят на столичните лекари Методи Маджаров.

Кехайов е нарушил Устава на БЛС, като не е провел отчетно-изборен събор в законовия срок, посочват членовете на комисията.

С действията си той е нарушил Кодекса по професионална етика, като е дискредитирал пред цялото общество съсловната организация, гласи решението.

В последния месец чрез медийните си изяви Кехайов предизвика тежко разцепление и конфликт вътре в БЛС, се казва още в него.

Всичко това дава основание на етичната комисия на столичните лекари да поиска отнемане правата на Кехайов да практикува лекарската професия за срок от една година.

Припомняме, вчера Андрей Кехайов обяви, че е насрочена дата за провеждане на отчетно-изборен събор, на който трябва да се избере ново ръководство на съюза.

Миналата седмица избухна още по-голям скандал след като повече от 24 регионални колегии подписаха нарочни декларации за това, че няма да присъстват на събора, свикан от БЛС, на който да се обсъди ситуацията с Националния рамков договор.

Въпреки това настоящото ръководство на БЛС проведе събранието и обяви, че е имало необходимия кворум.