Предприети са мерки за отнемане на родителските права на майката на децата, които са пребили и ограбили възрастен мъж в столичния кв. „Люлин”. Това обявиха пред Нова телевизия от местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Припомняме, че полицаите от Девето Районно управление задържаха четири малолетни момичета и момчета за извършен грабеж. Той е извършен през октомври миналата година.

Възрастен мъж, прибирайки се към дома си, бил нападнат в гръб от група младежи. Нападението е станало в междублоково пространство в ж.к. „Люлин”. Децата му нанесли удар с тъп предмет по главата, съборили го на земята, където продължили да го удрят и ритат. След това издърпали от ръцете му чантичка, съдържаща пари, лични документи и мобилен телефон, и избягали.

Две от децата са момчета, а другите две – момичета. Две са осемгодишните. Те живеят на ул. „Суходол” в циганската махала в кв. „Захарна фабрика”. Улицата е пълна с незаконни постройки.

Кметът на район „Илинден” Иван Божилов обясни, че след като са заловени децата, са били предадени на Детската педагогическа стая и са настанени в институции.

Оказа се, че нападението над възрастния мъж в „Люлин” не е първото провинение на малолетните деца. Те многократно са били отнемани от майката и настанявани в институции, но впоследствие отново са връщани при нея.

Преди време в Комисията за борба с противообществените прояви постъпил сигнал за извършен грабеж в района на гробищата в „Захарна фабрика”. Там децата нападнали жена. Получена е и преписка за едно от момичетата.

Секретарката на комисията обясни, че срещу майката на децата има прокурорска преписка. Тя била с постоянен адрес в Сандански, но идвала с част от децата си тук. Сега има бебе, което е шесто или седмо поред дете. Майката била крайно незаинтересована за децата си. Те не ходят на училище. От Нова година ги била записала в 67-мо училище, но са ходили само два месеца.

Жителка на квартала казва, че има деца, които крадат, а други не крадат. Хората искат да работят, за да не крадат. Искат да им се намери работа.

Вчера екипът на Нова телевизия е посрещнат много враждебно и към него е отправена агресия.