Парите за болничната система са крайно недостатъчни.

Само за тази година са необходими общо 1,7 млрд. лева.

Това заяви на пресконференция д-р Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз, цитиран от healthbg.

Според съвместни разчети с Националната здравноосигурителна каса за миналата година тези средства са били в размер на 1,407 млрд. лева. Разчетите са били материализирани в проекта за бюджет, внесен от лекарския съюз на 3 юли, по който се очаква решение на здравната каса.

По отношение на предстоящия събор на Българския лекарски съюз, на който трябва да бъде направен отчет за работата от националното ръководство на съсловната организация и по региони, д-р Андрей Кехайов заяви, че към този момент 11 колегии са провели общи събрания, 11 предстои да проведат такива, а две - тези в София и Русе, са обявили дати, но не са представили документи, че събранията са се състояли.

Когато приключат процедурите по цялата тази информация Управителният съвет на БЛС е готов да свика редовен събор, с които да бъде направен пълен отчет на дейността", разясни д-р Кехайов.

Очакванията са съборът да се проведе до края на годината.

"Протестите тази седмица показват, че има проблеми и при тесните специалисти, не само при общопрактитуващите лекари", посочи още Кехайов и изрази надежда официалните институции ще влязат в диалог.
Според него, в противен случай проблемите не могат да бъдат решени и това ще доведе до продължаване на организирането на общонационални протестни действия.

Председателят на лекарския съюз заяви още, че очаква и реакция от Народното събрание, което трябва да актуализира бюджета за здравеопазване още тази година.

„Българският лекарски съюз е готов за преговори с НЗОК по Националния рамков договор за 2009 г., в това число с проектобюджет в разходната част", допълни д-р Кехайов.

В тази връзка утре БЛС ще бъде домакин заедно с Българския зъболекарски съюз на форум, на който са поканени и представители на НЗОК.

Припомняме, предишното заседание на Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса за подписване на НРД приключи неуспешно, защото от касата поставиха под съмнение легитимността на членовете на съсловната организация за преговаряне.