Един от най-големите паркове в Благоевград, който е изграден и открит преди 3 години и е с капацитет над 100 000 души, се оказал незаконен. Това е установила проверка на РДНСК, съобщи БНТ.

Строителните инспектори са изпратили предписание до общината, че терените не могат да се ползват като място за отдих. Предстои сградите, които се помещават в парка да бъдат запечатани, а спортните клубове, които тренират в тях ще трябва да ги напуснат.

Откакто е изграден паркът в него вече няколко пъти са провеждани концерти, фестивали и други спортни събития.

В парка са изградени многофункционални зали, пешеходни алеи и зелени площи. Проверката обаче е установила, че сградите не са преотредени, а самият парк няма издаден АКТ 16.

Любен Милев, зам.-кмет по сигурността и спорта в община Благоевград обяснява, че няма парк "Македония", има сгради с неясен статут.

Отговорността ще я носим ние. А ние ще носим отговорност и санкции от РДНСК, че сградите се ползват не по предназначение, допълва той.

Сградите в парка се ползват безвъзмездно от няколко спортни клуба, в които тренират стотици деца. Инвестирани са средства за ремонт и подобрения.

От общината заявяват, че вече са предприели мерки за узаконяване на терена.