Държавата ще осигури финансиране на роботизираната хирургия и ще създаде клинична пътека. Това обеща в Плевен премиерът Бойко Борисов, който посети Университетската болница в града и видя уникалния за страната робот„Да Винчи", съобщи plevenlive.com.

Операциите ще се плащат от Здравната каса до нивото на конвенционалните онкогинекологични операции, а остатъкът ще се доплаща от Министерството на здравеопазването, уточни ресорният министър д-р Стефан Константинов, който придружаваше премиера.

Борисов беше отличен с почетен знак на Медицински университет - Плевен за оказана подкрепа и сътрудничество за развитие на роботизираната хирургия.

След това той откри новия офис на ГЕРБ в Плевен, както и три нови отделения в Многопрофилната болница "Свети Панталеймон" - Отделение по неврология, Клиника по ревматология и Отделение по физикална и рехабилитационна медицина (физиотерапия).

Припомняме, преди известно време ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев инициира кампания за държавно финансиране на роботизираната хирургия в България. Това стана след като в края на миналата година управителят на здравната каса д-р Нели Нешева заяви, че не се предвижда създаването на такава клинична пътека.