Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста единия от гледачите на 3-годишния Христо Велински - Патрик Първев. Той е обвинен в опит за умишлено умъртвяване на детето.

Апелативните магистрати приеха, че жалбата е неоснователна и няма нищо ново, което да налага изменение на мярката на Първев в по-лека.

Припомняме, че на 21 декември 2015 г. защитата се опита да извоюва пускането на Патрик Първев с мотива, че в ареста го тормозят и че той има здравословни проблеми.

Защитничката адвокат Сулева днес отказа да коментира дали въпросният тормоз продължава, като се сопна на медиите с думите: „Това не е ваша работа”.

Съдът подчерта, че се съгласява с доводите на градския съд за това Първев да бъде оставен в ареста.

Апелативните магистрати се позоваха на съдебно-медицинската експертиза, която сочи, че 3-годишното дете е малтретирано системно от двете момчета, наети да го гледат. Експертизата оборва и твърдението на обвиняемите, че животозастрашаващото състояние на малкия Христо е причинено от негово падане.

Съдът подчерта също, че се касае за малолетно дете, което не е могло да окаже съпротива и да се защити. Това говори за високата обществена опасност на личността на Първев, посочиха още съдиите.

Не на последно място бе потвърдено, че няма риск за здравето на обвиняемия в ареста. От задържането му са изминали пет месеца, така че изтеклият срок се явява разумен и няма пречка той да продължи да бъде в ареста.