Пациентите с онкологични заболявания отново настояват пред здравното министерство медикаментите за тяхното лечение да не се купуват чрез болнични търгове. Това съобщи за БНР Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването.

На срещата, провела се тази сутрин, от министерството са уверили, че проблем с търговете няма да има.

Припомняме, от 1 март болниците трябва сами да организират търговете за лекарства за онкоболни. Досега тази дейност беше централизирана.

Търговата система за нас е неудачна. Искаме реимбусен модел на финансиране на лекарствата в онкологията, заяви Захариева.

По думите й няма значение дали търгът се провежда от Министерството на здравеопазването или от отделна болница. Самата му процедура създава възможност, както за корупция, така и за обективно забавяне на доставката на лекарства, коментира тя.

За нас е важно пациентите винаги да имат лекарствата си навреме, а това ще стане като преминат на заплащане от НЗОК, както стана с много други лекарства тази година, обясни Теодора Захариева и даде за пример, че едни и същи болкоуспокояващи се плащат от касата в направление "Неврология" и от министерството в направление "Онкология".