Повече от 200 пациенти протестират пред сградата на Онкологичната болница срещу преобразуването на Клиниката по химиотерапия в отделение, съобщи БНР.

Според решението на Съвета на директорите на болницата, новото вътрешно отделение ще има три сектора и болницата ще проведе конкурс за началник на всеки от тях.

Пациентите твърдят, че така ръководството цели да отстрани началникът на Клиниката по химиотерапия доц. Тимчева.

"Оставка, мафия, убийци" - такива са виковете на протестиращите. Това пише и на плакатите, които пациентите държат на входа на болницата.

Те настояват директора доц. Троянова да отговори защо се налага единствената Клиника по химиотерапия в София да се преобразува в обикновено отделение и защо доц. Тимчева ще представи да ръководи химиотерапията.

Не приеха обаче дадените им обяснения, че между директорката и шефката на клиниката няма лични противоречия.

Още по-възмутени бяха, когато директорката Троянова предложи да бъде създадена обществена коалиция за борба с рака, защото на никой не стана ясно нито защо, нито с каква цел се появява точно сега тази идея.

След като директорката не можа да обясни на пациентите защо се създава отделения за химиотерапия, тя покани на разговор само пациентските организации, за да им покаже документите, с които е взето това решение.