Да се опрости процедурата по лицензиране на лекарства за пациентите с редки болести поискаха представителите на пациентите с такива заболявания.

Едва пет лекарствени продукта се използват в България за лечение на хора с редки заболявания, докато в Европейския съюз те са 43.

Това заяви Владимир Томов, представител на Националния алианс на хора с редки заболявания на откритата днес в Пловдив двудневна конференция на Източноевропейските страни.
Конференцията е посветена на проблема за редките болести, тяхната превенция, диагностика и лечение, съобщава радио Пловдив.  

Томов добави, че около 6 процента от българите страдат от редки болести. Според него е наложително да бъде опростена процедурата по отпускането на лекарства за пациенти страдащи от редки болести, както и заплащането им от Здравната каса.

Форумът бе открит от заместник-министъра на здравеопазването Емил Райнов. "Приех поканата да присъствам на конференцията, за да се запозная на място с проблемите при лечението на хора с редки заболявания и да обсъдим вариантите как здравното министерство може да им помогне", каза Емил Райнов.