Държавата нехае за пациентите в България, които са на хемодиализа. Това мнение изрази нефрологът д-р Николай Тодоров, цитиран от Дарик. По думите му смъртността при тези хора е много висока. Д-р Тодоров посочи няколко причини за това - ниско заплащане, липса на лекари и остаряла апаратура.

Държавата заплаща едва по 144 лева на пациент за процедурата, която включва транспорт на болни, лекарства, диализа, заплати на лекари и поддръжка на отделения.

Около 3000 са пациентите на хемодиализа в цялата страна. Някои от тях обаче са принудени три пъти седмично да изминават по 400 км, за да им бъде извършена животоспасяващата процедура. Поради факта, че отредените 144 лева са крайно недостатъчни, добрите медикаменти биват ограничавани за по-младите пациенти на хемодиализа или пък за по-приближените на лекуващия ги, добавя д-р Тодоров, който е началник на Отделението по хемодиализа в столичната болница „Св. Анна."

„За съжаление при нас смъртността в хемодиализата е много висока поради недофинансиране на хемодиализата, липсата на лекари, невъзможността да се използва най-добрата апаратура. Голяма част от апаратурата от страната е над 30 000 часа и тя се използва, особено в малките центрове, които са без лекари или лекари, които нямат достатъчно опит, и болните загиват в кратък срок", коментира специалистът.

По думите му липсват младите специалисти в тяхната сфера. Почти всички са в пенсионна възраст, а младите, които се научават, отиват да практикуват извън граница. Д-р Николай Тодоров е категоричен, че има нужда от спешни мерки и нещо, качествено, което да се направи.