Здравната каса възнамерява да въведе такса, която пациентите да плащат за напълно безплатните лекарства. Касата е представила тази своя идея на среща с пациентски организации, но предложението е срещнало отпор.

Заради това предстои нова дискусия в по-широк кръг, която вероятно ще се проведе днес, съобщава Mediapool.

Става въпрос за два варианта за размера на таксата, която пациентите ще трябва да плащат за медикаментите, плащани 100% от НЗОК.

Първата е на пациентите да се прехвърли таксата за обработка на рецепта в размер на 1.20 лева за медикамент, а втората - да се плаща потребителска такса от 2.40 лева.

Сега касата плаща на аптеките са изпълнението на рецептите, като това е свързано и с разходи за банков превод. Ако бъде въведена такса, могат да се направят икономии между 25 млн. лева и 50 млн. лева.

Припомняме, в началото на март месец от Българския фармацевтичен съюз поискаха да бъде въведена такса за обработка на рецептите.
                          Още...

Според Здравната каса мярката е временна и антикризисна и ще важи до края на годината. По думите й в противен случай до 2 месеца НЗОК ще изпадне във финансов колапс и може да спре изплащането на лекарствата. Тогава пациентите ще трябва да си плащат всички лекарства в пълния размер.

В същото време само месечният разход на НЗОК за лекарства е 26 млн. лева, така че подобна мярка пак не би решила напълно проблема с лекарствата.