27-годишният Иван Янакиев от Пазарджик остава в ареста. Съдът днес уважи искането на Окръжната прокуратура мъжът да бъде с мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Като аргумент прокуратурата посочва, че Иван Янакиев е наказван многократно за нарушения по Закона за движение по пътищата, има криминалистична регистрация в масивите на МВР и висящо наказателно производство в Районен съд-Пазарджик за шофиране след употреба на наркотици.

Обвинението срещу Иван Янакиев е за непредумишлено убийство при шофиране с несъобразена скорост с конкретните условия на видимост, така че да е в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие.

Обвиненията са по чл. 20 ал. 2 от Закона за движение по пътищата и за престъпление по чл. 343 ал. 1 буква В от Наказателния кодекс.

Припомняме, скандал предизвика факта, че вчера, 24 часа след произшествието, шофьорът бе освободен от ареста, а като аргумент бе посочено, че на него не му е повдигнато обвинение за убийство.
След като случаят обаче стана известен по медиите прокурорът издаде 72-часова мярка за задържане. 

Синът и близки на загиналия Никола Лазаров заплашиха с протести, а граждани направиха жива верига пред сградата на съда в Пазарджик вчера. 

Днешното определение на Окръжен съд-Пазарджик не е окончателно и подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.