Семейство пенсионери от Монтана са дали вчера всичките си спестявания на телефонни измамници, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Към 14.40 часа на домашния телефон на 70-годишните съпрузи се обадил неизвестен, който се представил за служител на ОД на МВР в Монтана и обявил, че те са част от полицейска акция за залавяне на телефонни измамници.

За целта той поискал да съберат всичките си спестявания и златни накити и да ги оставят в торбичка пред портата на дома си на улица "Стамен Илиев" в Монтана.

Мнимият полицай уверил, че още същия ден след приключване на "акцията" те ще получат обратно своите пари и ценности. Двамата съпрузи помолили за отсрочка от един час, за да могат да изтеглят парите от сметките си в банката и уверили непознатия, че се радват да могат да съдействат на полицията. Веднага отишли и изтеглили сумите.

9900 лева и пет златни пръстена били оставени на уговореното място и малко след това изчезнали.
След като в продължение на час съпрузите не получили ново обаждане от полицията, те се усъмнили в думите на "полицая", с когото говорили по телефона и отишли в полицейското управление в Монтана. Там разбрали, че няма акция и са измамени.

От бургаската полиция съобщават за друг сериозен удар на телефонните измамници по абсолютно същата схема.
Излъгана е 80-годишна бургазлийка от комплекс „Зорница”. Следвайки инструкциите дадени й по телефона, тя изтеглила от банков клон 7 000 долара и 3 000 лв., поставила ги в торба и хвърлила през терасата на жилището си.