Двойка пенсионери от Русе стана жертва на трафик. Подмамил ги млад мъж, който им обещал работа в богат дом в Белгия, съобщи ruseinfo.

При пристигането им там обаче станало ясно, че старците са попаднали в средите на наркодилъри.

Заради побелелите им коси и изписаната на лицата им почтеност не будели подозрение и били нужни на дилърите, за да разнасят малките пратки с дрога.

Близък приятел на един от синовете се бил върнал за малко от Белгия. Обадил им се и предложил да ги уреди на работа с добро заплащане в западната държава.

Те приели предложението, след като приятелят обяснил, че ще се грижат за богато възрастно семейство, което няма деца. Българката щяла да готви и да почиства къщата, а мъжа да се грижи за градината. Срещу това щели да спестяват 1 000 лева чисти пари на месец.

Хората нямали пари за път, но услужливият трафикант ги успокоил, че работодателите им са толкова щедри и с такова нетърпение ги очакват, че ще поемат и пътните им разноски.

Почти веднага след пристигането им там обаче станало ясно, че са заробени. Младият мъж ги завели в мизерна квартира с други българи в мрачен квартал, прибрали им паспортите и им обяснил, че вече дължат огромна сума пари.

За да си върнат дълга и да изкарат за обратния път трябвало да правят каквото им кажат. Старците трябвало да разнасят пакетчета с прах и хапчета, да чакат на определени места, да подават пликчетата на разни хора, които по предварителна уговорка идвали да търсят "стоката" на местата, където едрите дилъри ги оставяли.

Дядото и бабата не могли да се примирят с това унизително положение. Протестирали, молили се, заплашвали, че ще потърсят помощ. Те не познавали нито града, нито улиците, нито имали документи за самоличност и живеели като затворници.

Това вбесило трафикантите и те ги пребили, а накрая ги изхвърлили без пари и документи на улиците в района на една железопътна гара. Една жена видяла двамата българи и се погрижила да получат медицинска помощ. Оказало се, че мъжът е със сътресение на мозъка.

След като получили временни документи двамата пенсионери били изпратени за България с полет до Букурещ. В момента двойката се връща към нормалния си ритъм на живот.