В интервю пред Нова телевизия, главният секретар на МВР Петър Тодоров разкри причините за своята скорошна оставка. Тодоров обвини политическите сили в страната, че са готови да стигнат до крайности, включително да нарушат конституционните правомощия на президента, за да изпълнят своите планове.

Той заяви, че смяната му е станала след разговор на Кирил петков с вътрешния министър Калин Стоянов. Тодоров разказа, че преди това двмата са имали разговори, в които министърът е заявил, че му има доверие.

Тодоров допълни, че са назначени началници на районни управления, които са с "тежки дисциплинарни нарушения", включително сексуален тормоз и административни нарушения.

"Не желая да ставам част от тази брутална политическа чистка, която се провежда в МВР", заяви Тодоров. Според него, смяната на директорите и други ключови позиции в МВР се провежда с цел подготовка за предстоящите избори. Той подчерта, че са сменени директорите с най-добри резултати по отношение на борбата с изборните нарушения и престъпления.

"Нещо повече. Има смяна на заместник- директори, началници на районни управления - които се подменят с хора, които са силно компрометирани. Вече има дирекции, в които се възстановяват началници, обслужващи огромни етнически махали. Началници, по чието време избирателната активност в тези махали беше изключително висока - по-висока от средната за страната, защото там безконтролно се раздаваха пари", подчерта Тодоров. И допълни: "Това са хора, които бяха възстановени с дисциплинарни производства, които са в крайна фаза. Тежки дисциплинарни нарушения са констатирани в тях. Сексуален тормоз спрямо служителки. Извършване на административни нарушения, както и служебни престъпления".

По повод скорошното прибиране на Васил Божков от Дубай, главният секретар в оставка поясни, че Божков се е прибрал доброволно и че няма официална съдебна заповед за екстрадиция.

Тодоров коментира и текущото разследване на убийството на Алексей Петров, като подчерта, че всички версии се изследват, но основните две са свързани със "стара вражда или икономически интереси".

Оставката на главния секретар е приета от президента и предстои да бъде официално обявена от Министерския съвет през следващите дни.

Главсекът на МВР жертва на тежко политическо противопоставяне

Главсекът на МВР жертва на тежко политическо противопоставяне

По сентенцията "кадрите решават всичко"