Окръжният съд във Велико Търново разгледа днес иска за 1 млн. лева на Петко Петков Стрелеца от Лясковец в негово отсъствие и ще се произнесе до месец, предаде БНР. 

Петко от Лясковец, осъден на доживотен затвор, съди Прокуратурата, Висшия съдебен съвет и държавата за причинени вреди.

Петков твърди, че е станал жертва на незаконни действия, чувствал се заплашен, че ще бъде въдворен в психиатрия, бил принуден да стои в дома си четири години.

Той претендира мораторна лихва за забавяне от първата дата на нанесеното му увреждане в размер на 964 860 лева.

Петко от Лясковец остава в затвора до живот

Петко от Лясковец остава в затвора до живот

Това постанови Върховният касационен съд

Припомняме, че Петков бе признат за виновен в това, че на 14 март 2014 г. в Лясковец, предумишлено, по начин опасен за живота на мнозина, направил опит да умъртви повече от едно лице - Д.Ц.К., М.Р.А., Д.Б.К., В.Р.С., Г.К.А. и умъртвил Емил Шарков - всички полицейски служители на МВР при изпълнение на службата им - участие в провеждане на полицейска операция.

Той бе признат за виновен и в това, че в дома си в Лясковец държал огнестрелни оръжия на обща стойност 1488 лв. и 343 броя боеприпаси за огнестрелни оръжия на стойност 426,63лв., без да има за това надлежно разрешение, поради което е осъден на осем години лишаване от свобода.

Определено бе едно общо и най-тежко наказание - доживотен затвор без замяна, което да се изтърпи при първоначален специален режим в затвор.

Три години по-късно още няма адекватно разследване на операцията в Лясковец

Три години по-късно още няма адекватно разследване на операцията в Лясковец

Това смята вдовицата на командоса Емил Шарков - Милена Шаркова.

Петков бе осъден да заплати на гражданските ищци обезщетение за претърпени неимуществени вреди, ведно със законната лихва в размер на 380 хил. лева.