Приключи мистерията Петко Сертов. Бившият шеф на ДАНС вече е в България.

Новината потвърди тази сутрин вътрешният министър Веселин Вучков.

По думите му тази нощ в 1:30 часа Сертов се прибрал на територията на България. Той се е прибрал с автомобил, управляван от неговия брат. В колата е била и съпругата му. От МВР са получили телеграма от ГКПП-Кулата, с която са били известени, че от Гърция в България, със собствения си автомобил, е влязъл Тодор Сертов, превозвайки брат си Петко  и съпругата му, допълниха по-късно информацията от СДВР на нарочна пресконференция. От там обаче признаха, че МВР било изненадано от среднощната поява на Петко Сертов.

На място е била проведена беседа с първия шеф на родната ДАНС, по време на която той е бил видимо в добро физическо състояние и е потвърдил, че не е бил обект на престъпно посегателство. В рамките на днешния ден служителите на реда не са разговаряли повече с него.

Сертов е обяснил, че е претърпял лек пътен инцидент на територията на Гърция. Наложило му се е леко лечение. В момента здравословното му състояние е добро.

Освен това Петко Сертов вече е снет от системите за издирване.

От СДВР са категорични, че и до момента от Гърция, която се беше ангажирала със случая, не е постъпила никаква информация за това Сертов да е претърпял ПТП на нейна територия, каквато е неговата версия за продължителното му отсъствие.

И от СДВР, и от МВР обаче отказват да предоставят данни за точната сума, която държавата е изхарчила за издирвателните действия по отношение на Сертов през изминалия един месец. По-рано днес вътрешният министър заяви, че освен, че не знае колко е изхарчило вътрешното министерство, и не иска да коментира казуса.

Припомняме, че по време на издирването му, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров дори използва хеликоптер, за да огледа район в Южна България, в който имало данни, че Сертов може да е катастрофирал. За МВР действията по издирване са били обичайни и биха били приложени за всеки български гражданин.

От МВР пък са категорични, че не са правили никакви излишни разходи в хода на търсенето на бившия шеф на ДАНС, а за тях случаят се изяснил още на 23 декември, когато той бил локализиран в Гърция.

Оказа се, че към момента на полицията не е известно и какво се е случило със сивия Опел "Астра", с който Сертов изчезна, тъй като се върна с колата на брат си, но въпросният автомобил не подлежи на издирване, тъй като не е обявен за откраднат и няма данни, че също е бил обект на престъпление.

Сред другите неясноти около мистериозното изчезване на Петков Сертов, е например въпросът защо след като партньорските ни служби са били уведомени, че той е издирван, не са ни информирали, че е на лечение в гръцка болница, както той твърди.

На въпрос на News.bg защо Петко Сертов изненадващо напусна България и замина за Гърция, без да уведоми семейството си, министър Вучков не отговори.

„Моят съпруг е вкъщи. Снощи го прибрахме, в момента се грижим за неговото здравословно състояние. Това е единственото, което искам да кажа", беше единственият коментар на съпругата на Сертов, Емилия по казуса, направен пред Afera.bg.

„Ще положим усилия, той да бъде добре. Има малко здравословни проблеми, но ще се справим с тях, защото цялото семейство разчитаме на него и винаги сме разчитали на него", посочва тя и настоява семейството й да не бъде безпокоено.

В блока на "Княз Борис І" близо до НДК, където живее семейството, никой не го е виждал. Съседи разказаха по-рано, че от няколко дни не са виждали и съпругата му.

Припомняме, на 8 декември МВР обяви официално ексшефа на ДАНС за изчезнал, като съпругата на Сертов е подала информацията в полицията на 6 декември.

Той напусна страната на 5-и декември, в 18:31 часа, в посока Гърция.