Благоевградски криминалисти задържаха организирана престъпна група за разпространяване на наркотици, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При полицейската операция с кодово име "Трафикантите" са задържани 9 души.

Членовете на групата се занимавали с отглеждане на марихуана и разпространение на наркотици в страната и чужбина, както и с незаконно придобиване и продажба на културно-исторически ценности.

На територията на град Кресна са задържани трима мъже от Бургас, непосредствено след сделка за 3,8 грама кокаин, "спазарени" със С. Д. от с. Катунци.

В района на Симитли са задържани двама разложани и Е.Д. от с. Катунци. при сделка за 38 грама канабис. Предприети са мерки за задържането на цялата престъпна група, ръководена от И.Д. на 44 г. от с. Катунци.

На територията на община Сандански са предприети действия за документиране и доказване на престъпната дейност на 9-членната група.

Задържани са С.Д. (25 г.), Е.Д. (20 г.), П.Ш. (38 г.), Р.Ш. (38 г.), И.З. (26 г.), К.К. (27 г.), Б.Б. (30 г.), всички от с. Катунци.

При извършена проверка в дома на тартора на групата И.Д., той избягал и се укрил в гора, намираща се над селото.

След няколко часа е задържан И.Д.- Дамбовеца, който е известен на органите на реда за трафик на хора, склоняване към проституция, производство и разпространяване на наркотици.

В хода на същата операция в Петрич е задържан Г.П., член на  групата. Конфискувани са 17 килограма сух канабис, незаконно притежавани огнестрелни оръжия - пушка 22-ри калибър, газов пистолет - преработен в боен, 7 кутии с по 50 патрона калибър 22, 2 кутии патрони - калибър 6 х 35, 3 металотърсача, 48 старинни монети, предмети с културно-историческа стойност, множество карти  за мобилни телефони и мобилни телефони.

При извършени проверки в землището на с. Ковачево са установени две ниви, засадени с канабис, стопанисвани от членове на престъпната група. Унищожени са 100 корена канабис.

На задържаните е наложена мярка "задържане под стража" за 72 часа. Предстои да бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража" за всички членове на групата.