Икономическа полиция и представители на бургаската жандармерия са задържали лихварят Феим Мурадов за 72 часа.

При задържането му са намерени и иззети документи, касаещи лихварската му дейност. Продължава работата по установяване на всички физически и юридически лица предоставяли парични средства отново на лихва, спомагайки дейността на Мурадов.

Установено е, че от 2003 година до момента той извършил множество сделки с недвижими имоти, които представлявали обезпечение на дадени от Мурадов парични заеми срещу месечна лихва от 6 - 10 %.

Мурадов предоставял парични кредити срещу лихва на лица, използвайки различни схеми за узаконяване на дейността си.

При първата схема той предоставял пари, като за обезпечаване на кредита била изготвяна договорна ипотека върху недвижим имот със срок за погасяване и размер на паричния заем сумата, представляваща главница плюс лихва. Договорните ипотеки се учредявали в полза на Феим Мурадов и негови близки роднини. Когато длъжникът спре да плаща задължението си, недвижимия имот се изнася на публична продан.

При втората схема лихварят предоставял парични средства, за обезпечаването на които се изготвяла договорна ипотека върху недвижим имот - собственост на длъжника със срок за погасяване и размер на паричния заем, сумата представляваща главница плюс лихва. Когато длъжникът спре да плаща месечната си лихва, имотът се прехвърля чрез дарение на роднини на Феим.

Освен това той предоставял парични средства, в замяна на което се сключвали договори за покупко - продажба на МПС, с нотариална заверка на подписа, без да се извършва промяна на регистрацията в КАТ, с устната уговорка след погасяване на задължението МПС-то да се върне на длъжника. Освен това длъжника му подписва и запис на заповед за цялата сума, представляваща главница плюс лихва.

Мурадов давал пари назаем, а за обезпечаване на кредита длъжникът му подписвал запис на заповед за цялата сума, представляваща главница плюс лихва. Когато длъжника спре да плаща лихва, Феим се снабдявал с изпълнителен лист и завеждал изпълнително дело. Роднините на длъжника прехвърляли чрез продажба - МПС или недвижим имот, но без да се изготвят документи за това, че с това прехвърляне се погасява задължението предмет на вземането по изпълнителното дело.

Така лицата, взели пари срещу лихва от Феим Мурадов, остават длъжници без конкретен срок, т.е. до живот.