Столични полицаи задържаха трима адвокати и помагачите им в схема за имотни измами, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Досъдебното производство е образувано в края на миналата година по сигнал, че трима действащи адвокати от столична адвокатска кантора с фалшиви документи придобиват недвижими имоти, собственост на починали хора без наследници или хора с психични отклонения.

Установени са тримата съдружници - К.Т. (45 г.), съпругата му И.Т. (46 г.) и 54-годишният А.К. В хода на разследването криминалистите установили и четирима техни помагачи, които осигурявали подставени лица - мними наследници на собствениците.

През януари единият от организаторите - адвокат К.Т. и един от помощниците В.П.- Бахамата (45 г.) бяха задържани в София. При последвалото претърсване в жилищата им бяха намерени и иззети множество различни документи: лични карти, саморъчни завещания, преписи извлечения от актове за смърт на починали лица, удостоверения за наследници, печати на различни държавни институции и електронни варианти на документи. С определения на Софийски градски съд Бахамата е приведен в затвора в Бобов дол, а адвокатът - в ареста на „Г.М.Димитров".

На 20 април криминалистите задържали и другите двама организатори на престъпната група. Съпругата-адвокат е задържана в ж.к. „Люлин", като в жилището са намерени празни бланки на различни видове документи, нотариални кочани с печати на нотариуси, празни бланки за дипломи за завършено висше образование и множество лични данни: ЕГН-та, адреси и лични карти на български граждани.

Малко по-късно, укриващият се и обявен за общодържавно издирване А.К е задържан в столицата. Задържани са и другите трима помагачи - Г.К.-Биби (48 г.), който е приведен в затвора в Бобов дол, Ц.И. (20 г.) от с. Червен бряг е под домашен арест и 38-годишната Г.М. от Благоевград с наложена мярка „парична гаранция". Заради наложени мерки и по предишни криминални деяния, двамата помагачи - Бахамата и Биби са приведени в затвора в Бобов дол.

На адвокатите И.Т. и А.К. е наложена 72-часова мярка „задържане под стража". На 23 април състав на Софийски градски съд наложи постоянна мярка за неотклонение на организаторите на групата.

До момента столичните криминалисти са разкрили над 20 придобити и продадени по измамната схема апартамента. Работата по проследяване на веригата от съучастници, както и документиране и на други извършени от тях измами продължава.