От края на миналата година и досега между институциите в страната циркулира писмо с апел за морално подпомагане чрез кореспонденция на болно дете от Хамбург. Оказва се, че в посочената болницата в Тулн, Австрия няма такъв пациент, съобщава пресцентърът на МВР.

Разпространяваното "верижно писмо" апелира да бъде подкрепено неизлечимо болно момче от Хамбург. Целта е получателят да изпрати получения текст с изразената подкрепа до десет нови адресата, те до нови десет и т.н. , а оригиналът или копие да пристигнат на посочен адрес в болница в провинция Долна Австрия, където момчето е пациент.

Благородната на вид инициатива не цели събиране на средства и като замисъл е безобидна, но ангажира институциите-получатели и новите участници в "писмовната" пирамида с излишна кореспонденция.

По молба на няколко от нововъвлечените във веригата получатели, представители на мисията ни в Австрия са извършили проверка на посочените данни - оказва се, че цитираното здравно заведение отдавна е адресат на безсмислена кореспонденция, тъй като т.н."инициатива" е свързана с имената на различни момчета и момичета, които никога не са били пациенти при тях. По този повод още на 27 април 2004 г. чрез медиите и по интернет е публикувана молба на болницата за прекратяване на верижните писма до тях.

Въпреки, че няма злоупотреба /със средства/, информирането за резултата от проверката по несъществуващия случай е необходимо от етична гледна точка - за да се предотврати излишно морално ангажиране към кауза, която при други обстоятелства може да е реална, а доверието - вече подкопано.