Следствено дело е образувано във връзка с пътен инцидент в Кюстендилско. Единият от участвалите в катастрофата водачи е полицейски служител. Той е бил задържан до 24 часа, след като е установено, че шофира след употреба на алкохол. В момента полицаят не е бил на работа

Сигнал за пътнотранспортното произшествие е постъпил в полицията след 16.00 часа на 10 октомври. То е станало в района на село Горна Гращица. Незабавно към мястото на инцидента бил пратен екип на сектор "Пътна полиция" към ОДМВР-Кюстендил. По първоначални данни са катастрофирали два леки автомобила - "Опел", шофиран от 71-годишен мъж, и "Шкода", зад волана на която бил 49-годишният полицай. При произшествието няма пострадали хора, съобщиха от ОДМВР-Кюстендил.

Пътните полицаи тествали двамата водачи за употреба на алкохол и наркотици. Пробата на полицейския служител отчела над 1,2 промила алкохол.

Мъжът, който е служител полицията в Бобов дол, е шофирал извън работното си време. Той е бил задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. В обслужването на произшествието е участвал и дежурен следовател. По случая е образувано следствено дело. Спрямо него ще бъдат предприети и предвидените в закона дисциплинарни действия.

Дрогиран полицай се блъсна в патрулка пред столично РПУ

Дрогиран полицай се блъсна в патрулка пред столично РПУ

По случая е образувано дисциплинарно производство

По-късно от прокуратурата съобщиха, че срещу полицая е повдигнато обвинение за това, че пиян е предизвикал катастрофа, причинила материални щети.

Под ръководството на Районната прокуратура се води разследване по образувано досъдебно производство за предизвикано пътнотранспортно произшествие след употреба на алкохол с причиняване на имуществени вреди - по чл. 343, ал. 1, б. "а", вр. чл. 342, ал. 1 и по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Към моментта е установено, че на 10 октомври 2022 г. полицейският служител управлявал личния си лек автомобил "Шкода" в Горна Гращица. На кръстовищети на улиците "Г. Димитров" и "Ленин" превозното му средство се ударило в лека кола "Опел", управлявана от мъж на 70 години. В резултат на пътния инцидент са настъпили имуществени вреди. Водачите на двете коли са тествани с техническо средство за употреба на алкохол. Пробата на полицая е отчела 2.07 промила, а на другия водач е била отрицателна.

С постановление на наблюдаващия прокурор полицейският служител е привлечен като обвиняем и е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда той да бъде оставен в ареста след изтичането на този срок. Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Кюстендил.