Изборът на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова за президент и вицепрезидент е законен, постанови Конституционният съд.

Магистратите са отхвърлили жалбата на 71 народни представители, според които изборите, проведени на 23 и 30 октомври, са били опорочени до такава степен, че е била подменена волята на избирателя.

Според съдиите към искането не са били приложени доказателства, съдът е изискал информация от ЦИК, от Главна дирекция „ГРАО" и от вътрешния министър. По делото има приложени становища от държавни органи и неправителствени организации.

Макар да критикуват категорично някои от действията на организаторите на президентските избори, съдите са убедени, че установените нарушения не са от такъв характер, че да доведат до решаваща промяна на крайния изборен резултат.

Според тях изборната администрация - централната и по места, е била неподготвена и поради това изключително затруднена за едновременното провеждане на президентски и местни избори.

Освен това съдът счете, че предвиденото в Изборния кодекс заличаване от избирателните списъци не означава забрана за дописване, а е затрудняваща процедура, която няма място в съвременен изборен закон и практика.

Относно казуса, че вътрешният министър е и шеф на предизборния щаб на управляващите, съдии заявяват, че въпросът за това, дали министър е упражнявал правото си на отпуск, а в същото време е бил председател на предизборен щаб, може да е предмет на специфичната политическа отговорност на министрите пред парламента, а чрез него - и пред народа, но не води до заключението, че проведените избори за президент и вицепрезидент са незаконни на това основание.

Съдиите Владислав Славов, Благовест Пунев, Цанка Цанкова и Румен Ненков са подписали решението с особено мнение по допустимостта на искането. То влиза в сила от постановяването му.

Припомняме, Росен Плевнелиев беше избран за държавен глава, след като на балотажа получи 52,56% от гласовете на избирателите. На втория тур, провел се на 30 октомври, за другия кандидат - Ивайло Калфин, гласуваха 47.44% от участвалите във вота.

На 15 ноември стана ясно, че от БСП са събрали подписите за сезиране на КС с искане за касиране на президентския вот. От левицата започнаха консултации за събиране на подписи за сезиране още на 8 ноември.