Audi Автокражбите са намалели с 3.6 на сто за първите девет месеца на тази година, сравнено с предходната. Това съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов на откритата Пета международна конференция "Застрахователни измами, кражби и контрабанда на МПС".

МВР е задържало 887 извършители на автокражби, а са издирени 4088 автомобила от близо осем хиляди откраднати, допълни информацията ген. Борисов. Той уточни, че над 70 процента от кражбите са извършени в големите градове София, Варна, Бургас и Пловдив.

Вътрешният министър Георги Петканов, който откри конференцията подчерта засилващото се сътрудничество на МВР в областта на застрахователните измами и кражбите на коли с граничните и митническите служби на другите страни в Европа и света, с международната организация на криминалната полиция "Интерпол" и с "Европол".

На конференцията присъстват представители от 36 страни. Пред тях беше изнесена глобалната информация, че през 2001 година в света са откраднати общо над 2 млн. автомобила, като печелбата от тях е над 16 млрд. долара.