В края на месец май асоциации на производители на храни и представители на Министерството на здравеопазването ще се срещнат на дискусия по мерките за намаляване на количествата на солта и захарта в продукцията на хранително-вкусовата промишленост.
Това съобщи доц. Стефка Петрова заместник-директор на Националния център по опазване на общественото здраве към МЗ, цитирана от health.bg.
„Целта на предстоящата кръгла маса е да се направи доброволно споразумение между нас и браншовите организации, насочено към производството на по-здравословни храни. Предвиждаме Министерството на здравеопазването да прави промоции на продукти с по-малко съдържание на сол и захар." - заяви доц. Петрова.
Акцент на дискусията ще бъде производството на храни и напитки за ученическите столове и бюфети. Тя е част от международна инициатива за борба със затлъстяването под егидата на Световната здравна организация и Европейската комисия за борба със затлъстяването и вредните последици от нерационалното хранене.
От следващата учебна година ще бъде забранено в училищните бюфети да се продават чипс, близалки и други храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати.
Предвижда се от есента да бъде забранено в училищните бюфети да се продават чипс, близалки и други храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати.
husky
на 05.05.2008 в 23:31:06 #3bamby_1984, поинтересувай се малко повече за затлъстяването в България. Нещата са трагични, а колкото повече забогатява населението, по-зле ще става. Това се забелязва с просто око, ако смея така да се изразя. 2001ва година се прибрах в България и се изумих като забелязах колко са напълнели генерално хората. Ако навремето напълняваха след 30-тина години да речем, то 2001ва забелязах страшно много млади момичета с наднормено тегло. И последно, не са Макдоналсд или Бургеркинг виновни, ами тъпченето и тъпченето с подсладени, пресолени, отново подсладени за овкусяване храни и нулевото движение. Да не забравяме и алкохола и още доста нещица, които всеки САМ решава да яде и не говоря за сандвича от Макдоналдс.
bamby_1984
на 05.05.2008 в 19:37:07 #2"Тя е част от международна инициатива за борба със затлъстяването под егидата на Световната здравна организация и Европейската комисия за борба със затлъстяването и вредните последици от нерационалното хранене..." Еми те нека отворят още макдоналдс-и и бъргър кингове и какво ли още не и там да продават по-малко солени сандвичи, така ще се борим със затлъстяването... Да не говорим, че в БГ хората все още са много далече от затлъстяване... да вземат мерки във Германия например, където тъпчат децата още от малки в заведения за бързо хранене, защото мама няма време и нерви да се занимава да готви...
scorpio
на 02.05.2008 в 00:19:59 #1то и сега повечето храни са с подсладители - така е е по-изгодно за производителите (не зе милеят за диабетици или отслабващи... чудя се само - някой направил ли си е труда да изледва колко много по-вредни са разните захарини, цикламати, аспартами и темподобни заместители на захарта...и дали вместо да изпишем вежди няма да избодем очи... относно солта съм съгласен, но не ми е направило впечатление да се злоупотребява с нея (все пак сиренето трябва да е солено - това не е моцарела все пак) много по-опасни продукти, обаче са газираните напитки, но учудващо управниците ни се правят на ощипани, когато трябва да се налагат забрани на продукти като кока-колата... впрочем това е по цял свят: плащаш си - полезен си. не си плащащ - "създаваш здравословни проблеми"