В края на месец май асоциации на производители на храни и  представители на Министерството на здравеопазването ще се срещнат на дискусия по мерките за намаляване на количествата на солта и захарта в продукцията на хранително-вкусовата промишленост.

Това съобщи доц. Стефка Петрова заместник-директор на Националния център по опазване на общественото здраве към МЗ, цитирана от health.bg.

„Целта на предстоящата кръгла маса е да се направи доброволно споразумение между нас и браншовите организации, насочено към производството на по-здравословни храни. Предвиждаме Министерството на здравеопазването да прави промоции на продукти с по-малко съдържание на сол и захар." - заяви доц. Петрова.

Акцент на дискусията ще бъде производството на храни и напитки за ученическите столове и бюфети. Тя е част от международна инициатива за борба със затлъстяването под егидата на Световната здравна организация и Европейската комисия за борба със затлъстяването и вредните последици от нерационалното хранене.

От следващата учебна година ще бъде забранено в училищните бюфети да се продават чипс, близалки и други храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати.

Предвижда се от есента да бъде забранено в училищните бюфети да се продават чипс, близалки и други храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати.